vrijdag 20 december 2013

thema kerstmis


Ook dit jaar werken we verder rond het jaarthema: Er zit een schat verborgen in jezelf. 
Het figuurtje die in de maanden november, december in de kijker staat is meneer Geweldig. 
We maakten een vredesduif en versierden die.  De kleuters mochten lieve woorden zeggen en deze kwamen op de vredesduif. 
 
 
 na het beluisteren van het Bijbelverhaal over de geboorte van Jezus stelde ik een nieuw spelletje voor.  De kleuters moeten via het werpen met de dobbelsteen ervoor zorgen dat de herders, Jozef en Maria en de 3 koningen bij de stal komen.

Terwijl het derde kleuter naar de schrijfles is kunnen de tweede kleuters in alle rust hun geschenkje maken.  Ze knipten een kerstboom en pakjes uit en om de pakjes een strikje te geven moesten ze de reepjes meten zodat ze even lang waren als het pakje.  Daarna kleefden ze alles op een zakje waar er een theelichtje in kan.  Deze zakjes zijn speciaal daarvoor gemaakt. Nog wat versieren met glittertjes en het was af. 

 Het kerstkaartje van het 2 de kleuter werd gemaakt op zwart papier.  Ze stempelden met gouden of zilveren verf een sneeuwman erop.  Met behangerslijm mochten ze met behulp van een stokje sneeuwvlokken erop stempelen deze overgoten we met glitters en zo creëerden we het kerstkaartje.

Het 3de kleuter aanschouwde eerst 3 echte kerstkaartjes.  We bekeken heel goed hoe ze gemaakt werden en gingen dan zelf aan de slag. De 3 voorbeeldkaartjes
 de kaartjes van de kleuters.
 Met halve wasspelden maakten ze een kerstboom.  Die ze later schilderden en vernisten.
 Door een ingevette ballon te bekleven met in behangerslijm ondergedompelde touwen konden de kleuters een mooie kerstbal maken.

 en wanneer we dan nog een glaasje beschilderden met sneeuwpoeder en dit alles samen voegen krijgen we het geschenkje van het 3de kleuter.
 We telden ook verder af naar kerstmis.
 schilderden een kerstboom met fijne naalden eraan.

enz...

vrijdag voormiddag gingen we naar de kerk voor de kerstviering
na de speeltijd maakten we pudding
en na de middag was er het kerstfeestje.
De kleuters gingen doorgeen de school op zoek naar pakjes.  in elk pakje zat een spreuk over iets wat we in dat lokaal konden doen.
pictionary, liedje verder zingen, bewegingsmomentje, film bekijken, pudding eten en als laatste geschenkjes opendoen
Foto's van het kerstfeestje volgen nog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten